RESEPI KEK PANDAN LAYER
.
Bahan utk kek :
150g tepung superfine
120g gula castor
5biji telur gred A
1sdt baking powder
1sdb ovallete
90ml susu cair
90ml minyak jagung
1sdt esen vanila
Sedikit paste pandan
Pewarna hijau
Cara2
1.Ayak tepung bersama baking powder.
2.Masukkan tepung,gula,ovallete dan telur ke dalam mangkuk adunan. Pukul sehingga adunan kembang dan putih. Jangan overbeat nanti kek naik tak cantik.
3.Masukkan susu cair ,esen vanila,paste pandan dan pewarna hijau dan pukul rata.
4. Kemudian masukkan minyak kaup balik dengan spatula.
5.Panaskan oven dulu ye.
Masukkan adunan tadi kedalam loyang 8/9 inc. Lapik loyang dengan baking paper.
6.Bakar suhu 150°c(oven saya) selama 50 min.
7.Dah masak, keluarkan dari oven terus terbalikkan kek atas redai. Biarkan 5 min baru angkat loyang dan terbalikkan semula kek ikut asal.Biarkan sejuk.
Resepi Kastard Pandan
200 ml santan kara
800 ml air
200ml susu cair
100g tepung kastard
115g gula castor
1sdt garam
10g agar2 serbuk
Paste pandan
Pewarna hijau
1.Satukan semua bahan ke dlm periuk. Tepung tu ayak dulu,masak dengan api perlahan tapi jangan kecik sangat dan kacau sampai pekat.
Sebelum masak kastard tu potong kek siap-siap nak berapa lapis tu terpulang, sediakan loyang juga, loyang yang buat kek tadi basuh siap-siap.
Cara melapis:
1.Renjis sikit loyang tu dengan air (bukan air paip ye) air masak, Kemudian kek potong 2 jer.
2.Bahagi kastard tu pada 3 bahagian. Agak-agak jer. Mula-mula cedok kastard masuk dalam loyang dan ratakan.
3.Ambil sekeping kek letak atasnya kemudian cedok lagi kastard boh atas kek. Ratakan terutama bahagian tepi pastikan kastard masuk betul bahagian tepi loyang. Hentak sedikit loyang tu supaya kastard rata.
4.Kemudian ambil lapisan kek yang kedua letak atas kastard tu dan tutup kembali dengan kastard yang akhir, ratakan dan hentak loyang lagi.
5. Sejukkan dalam peti sejuk sekurang- kurangnya 4 jam.
Cara nak keluarkan kek :
Kalau nampak kastard melekat kuat kat tepi loyang, lalukan sikit tepinya dengan hujung pisau, tapi jangan sampai ke bahagian bawah loyang, sikit jer masukkan hujung pisau.
Selamat mencuba!😘
Kredit: apa kau rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan